NASCAR Serier

NASCAR är ett akronym för National Association for Stock Car Auto Racing, det är en amerikansk motorsportsorganisation som driver ett antal olika serier.

Sprint Cup

NASCAR Sprint Cup är huvudserien för racingförbundet NASCAR. Serien började 1949 och det första racet kördes i North Carolina, strax utanför staden Charlotte på en 1,2 km lång bana. Varje år i USA körs det 36 race i Sprint Cup, och medan serien är öppen för alla som vill delta, oavsett nationalitet, är det fortfarande ingen icke-amerikan som lyckats slå jänkarna på hemmaplan.

34 av dessa 36 omgångar körs på ovaler i olika former, allt från Bristol Motor Speedways 800 meter långa bana, till superovalerna Talladega Superspeedway och Daytona International Speedway. I grundserien körs det 26 deltävlingar där varje förare samlar poäng. De tolv bästa sätts sedan till 5,000 poäng plus 10 poäng för varje seger föraren tagit. Resten är fortfarande med och kör, men kan inte längre vinna serien. Föraren med mest poäng efter lopp 36 tar hem segern.

Xfinity Series

NASCAR Xfinity Series är en annan serie som körs ofta i samband med huvudtävlingarna i Sprint Cup. Den anses vara NASCARs minor league. Serien har haft olika namn under åren, mellan 2008-2014 hette den NASCAR Nationwide Series, 2004-2007 kallades den för NASCAR Busch Series, men det namnet den hade längs var mellan 1984-2003 då den kallades för NASCAR Busch Grand National Series. Denna serie har, till skillnad från Sprint Cup, faktiskt körts utanför USA, i både Kanada och Mexiko.

Camping World Truck Series

NASCAR Camping World Truck Series, tidigare kallad NASCAR Craftsman Truck Series och NASCAR SuperTruck Series presented by Craftsman, är ett mästerskap där man kör med pickup truckar, eller flakbil som de även kallas i Sverige. Denna serie är förhållandevis ny då den inleddes 1995 efter några offroadracerförare föreslog att starta en serie med pickups för att öka biltypens popularitet. Man körde till att börja med mest på shorttracks, banor under 1.6 km, men man grenade så småningom ut sig till andra banor.