Dakarrallyt

Dakarrallyt är en klassisk motorportstävling som har varit igång sedan sena sjuttiotalet. Fransmannen Theirry Sabine är skaparen av rallyt, fast sedan hans tid har upplägget och rutten ändrats flera gånger. Förr i tiden gick rutten Paris och ner till Dakar i Senegal. Men på grund av oroligheter i landet och Afrika i allmänhet har man sedan sena 2000-talet valt att ha Dakarrallyt i Sydamerika men ändå inte ändrat namnet.

Sabine kom på tävlingen när han själv var där nere i Dakar och tävlade med motorcykel. Under loppet körde han vilse och hamnade i djungeln. Han blev så fascinerad av landskapet som han annars hade missat, att han bestämde sig för att skapa ett rally genom landskapet och få möjligheten att visa upp det för fler personer.

Numera kan man köra rallyt med vilka fordon som helst och det är även tillåtet att vara med som amatör. Alla sortens fordon har deltagit: fyrhjulingar, motorcyklar, crossar, rallybilar och även lastbilar. Så klart kör majoriteten rallybilar, helt de professionella som deltar. På grund av mängden fordon har man även delat upp rallyt i olika klasser beroende på vilket fordon man deltar med. Under loppets gång följer det även med supportlastbilar som bär på proviant, men främst har de med sig reservdelar till olika fordon och även första hjälpen-utrustning.