Svenska motortävlingar

I Sverige har motorsporten alltid varit stark, vilket inte minst märks på alla de motortävlingar som finns runtom i vårt avlånga land. Här tänkte vi titta lite närmare på några av de mest kända.

Svenska rallyt

Snackar man rally och Sverige så finns det såklart en tävling som är lite större än alla andra, vi snackar givetvis om Svenska rallyt, eller Rally Sweden som tävlingen officiellt heter sedan några år tillbaka. Tävlingen kördes för första gången år 1950, då som en sommartävling under namnet Midnattsolsrallyt. Sin nuvarande form som en vintertävling fick Svenska rallyt först år 1965.

Svenska rallyt räknas ofta som en av de absolut tuffaste i hela VM-serien, mycket på grund av den körs på små, isiga vägar i de värmländska skogarna.

STCC

STCC, eller Scandinavian Touring Car Championship, är kanske näst efter Svenska rallyt den biltävling som är mest kända i Sverige. STCC är egentligen en serie med ett antal olika tävlingar för standardvagnar på bana. En säsong består normalt sett av sex olika tävlingar på bland annat Mantorp Parl, Ring Knutstorp och Solvalla. Trots att serien heter Scandinavian Touring Car Championship så har de senaste säsongerna samtliga tävlingar gått i Sverige.

Novemberkåsan

Den kanske allra mest klassiska motortävlingen i Sverige är utan tvekan Novemberkåsan. Tävlingen har körts ända sedan år 1915 och är känd för att vara riktigt, riktigt tuff. Det som gör ”kåsan” till en utmaning utöver det vanliga är inte bara att banan ofta går på små skogsstigar, över bäckar och andra svåra passager utan även det faktum att 20 av de totalt 30 milen körs under natten.

Årets upplaga av Novemberkåsan avgjordes förra helgen i Vimmerby med Karlskogaföraren Joakim Ljunggren som slutsegrare.